Svijet je prepoznao sportaše, a Hrvatska?

Na našoj Skupštini u prosincu 2013. donesene su nove smjernice djelovanja Hrvatskog kluba olimpijaca. Redizajnirana je web stranica olimpijci.hr s ciljem da bude interaktivna, dvosmjerna, da postane platforma preko koje će olimpijci iznositi svoje stavove i ideje, promišljati u kojem smjeru treba ići hrvatski sport.

Bit će im to stalna veza sa sportskom javnošću, medij putem kojeg će uvijek moći reći što im smeta u hrvatskom sportu, što treba promijeniti, što unaprijediti... Mjesto na kojem mogu reći s kakvim se problemima susreću tijekom i poslije svoje sportske karijere. Ukratko, mjesto na kojem će kao sportaši moći progovoriti o sportu.

Pitam se često, tko bolje poznaje probleme sporta od samih sportaša?!

Na Kongresu Međunarodnog olimpijskog odbora u Kopenhagenu donesene su preporuke prema kojima se olimpijci trebaju što više uključiti u rukovođenje svojim savezima i nacionalnim olimpijskim odborima. Za tom se preporukom, eto, poveo i sam MOO koji je prvi put izabrao olimpijskog pobjednika za predsjednika. Nijemac Tomas Bach bit će u narednom mandatu na čelu olimpijskog pokreta i neće biti sam. Stefka Kostadinova, Sergej Bubka, Vlade Divac, Sebastian Coe..., samo su neki primjeri vrhunskih sportaša i olimpijaca na čelu nacionalnih olimpijskih odbora u svojim zemljama.

Siguran sam da će taj trend vrlo brzo biti prihvaćen i kod nas i da će naši sportski djelatnici prepoznati važnu ulogu vrhunskih sportaša u razvoju olimpijskog pokreta i sporta u svijetu. Sportaš - koji je desetljećima u sportu, koji poznaje sport i kojeg poznaju u sportu, koji je baveći se sportom i stjecao znanja na prestižnim sveučilištima – zapravo je predodređen nakon sportske karijere preuzeti vodeću ulogu u sportu i sportskoj administraciji. Ne samo ulogu, već i odgovornost koja uz to ide!

Hrvatska, dakako, ima takvih sportaša i želimo se, kada je o upravljanju sportom riječ, priključiti svjetskim trendovima. Pridružite nam se i vi!

Zoran Primorac

« Povratak