Glas olimpijaca za Svjetski dan izbjeglica

Zagreb, 20.lipnja 2017. - Povodom Svjetskog dana izbjeglica (20. lipnja) Hrvatski olimpijski odbor (HOO) i Hrvatski klub olimpijaca (HKO) priključili su se globalnoj kampanji UNHCR-a #UzIzbjeglice kojom se pozivaju vlade diljem svijeta da svakoj izbjegličkoj obitelji osiguraju pravo na sigurno mjesto za život, pravo na rad i učenje a svakom djetetu izbjeglici pristup obrazovanju.


Podršku Kampanji dali su članovi Hrvatskog kluba olimpijaca - sedmerostruki olimpijac i nositelj srebrnog odličja (Seoul 1988.) stolnotenisač Zoran Primorac, dvostruki osvajač srebra s Igara (London 2012. i Rio 2016.) veslač Damir Martin, srebrni jedriličar Tonči Stipanović (Rio 2016.), višegodišnja košarkaška reprezentativka i olimpijka (London 2012.) Antonija Mišura Sandrić te četverostruki olimpijac sa zlatom i srebrom (Seoul 1988. i Atlanta 1996.) vaterpolist Dubravko Šimenc - koji su odlučili "postati glas onih čiji se glasovi ne čuju" i snimili su spot koji možete pogledati na linku: Stojimo zajedno #Uzizbjeglice


"Video govori o temeljnim ljudskim vrijednostima, a to su mir, prihvaćanje i solidarnost. Ja sam uz izbjeglice. Moramo biti tu jedni za druge", izjavio je Zoran Primorac, donedavni predsjednik Hrvatskog kluba olimpijaca u dva mandata (2009. - 2017.)


Kampanja će se nastaviti do 2018. godine. Tada će Opća skupština UN-a razmotriti prijedlog Svjetskog pakta za izbjeglice s ciljem povećanja pravednosti i podjele odgovornosti pri upravljanju izbjegličkom krizom. Koordinatorica kampanje u ime HOO-a i HKO-a je srebrna olimpijka u košarci (Seoul 1988.), voditeljica projekata promicanja olimpizma HOA-e i dopredsjednica HKO-a Danira Bilić.(hoo/rj)

« Povratak