Hrvatski klub olimpijaca

Hrvatski klub olimpijaca osnovan je 22. prosinca 1993. godine u Zagrebu. Član je Hrvatskog olimpijskog odbora i Svjetskog udruženja olimpijaca (WOA).

Dana 22. prosinca 1993. godine hrvatski su olimpijci održali Osnivačku skupštinu i utemeljili Hrvatski klub olimpijaca. Za prvog predsjednika izabran je Zlatko Šimenc, za dopredsjednika Albin Vidović, a za članove upravnog odbora Katica Ileš, Vladimir Firm, Zdravko Kovačić, Josip Čorak, Miroslav Poljak, Damir Šolman i Nikola Plećaš. U rujnu 1995. godine Klub hrvatskih olimpijaca, kako se isprva zvao, postao je punopravnim članom Hrvatskog olimpijskog odbora s tri predstavnika u Skupštini HOO-a: Matijom Ljubekom, Albinom Vidovićem i Zlatkom Šimencom.

Vodstvo Hrvatskog kluba olimpijaca

Željko Jerkov, predsjednik

Danira Bilić, Milivoj Bebić, Tomislav Paškvalin i Samir Barač, dopredsjednici

Damir Škaro, glavni tajnik

Perica Bukić, Marin Lovrović, Igor Boraska, Josip Reić, Marija Anzulović, Dubravko Šimenc, Renco Posnković, Kornelija Kvesić i Aramis Naglić, članovi Upravnog odbora

Mladen Fogec, Boško Čavka i Vjekoslav Šafranić, članovi Nadzornog odbora

Misija i vizija

Pod vodstvom predsjednika, vaterpoliste Perice Bukića, i glavnog tajnika, boksača Damira Škare, od 2001. godine Klub službeno postaje udruga i pridružuje se obitelji od 110 nacionalnih udruga olimpijaca. Od 2005. godine, kada je preimenovan u Hrvatski klub olimpijaca, pod vodstvom je olimpijca Stojka Vrankovića, ujedno dopredsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora. Hrvatski klub olimpijaca suosnivač je Zaklade hrvatskih sportaša i svojim brojnim sportskim i humanitarnim aktivnostima nastoji pridonijeti skrbi o društvenoj i profesionalnoj sadašnjosti, ali i budućnosti olimpijaca. Kao veleposlanici olimpijskog pokreta njegovi su članovi uključeni u rad međunarodnih foruma o sportu i etici, fair playu, nenasilju, protudopinškim mjerama, sprečavanju svakog oblika diskriminacije u sportu, ili političkoj i komercijalnoj zlouporabi sporta i sportaša.