Hrvatski klub olimpijaca

Hrvatski klub olimpijaca osnovan je 22. prosinca 1993. godine u Zagrebu. Član je Hrvatskog olimpijskog odbora i Svjetskog udruženja olimpijaca (WOA).

Dana 22. prosinca 1993. godine hrvatski su olimpijci održali Osnivačku skupštinu i utemeljili Hrvatski klub olimpijaca. Za prvog predsjednika izabran je Zlatko Šimenc, za dopredsjednika Albin Vidović, a za članove upravnog odbora Katica Ileš, Vladimir Firm, Zdravko Kovačić, Josip Čorak, Miroslav Poljak, Damir Šolman i Nikola Plećaš. U rujnu 1995. godine Klub hrvatskih olimpijaca, kako se isprva zvao, postao je punopravnim članom Hrvatskog olimpijskog odbora s tri predstavnika u Skupštini HOO-a: Matijom Ljubekom, Albinom Vidovićem i Zlatkom Šimencom.

Vodstvo Hrvatskog kluba olimpijaca za mandatno razdoblje 2021- 2025


Predsjednik
Željko Jerkov
 


Glavni tajnik
Ana Kera


Dopredsjednici
Danira Bilić
Tomislav Paškvalin
Samir Barać
Milivoj Bebić

Članovi Upravnog odbora
Perica Bukić
Marin Lovrović
Josip Reić
Marija Anzulović
Dubravko Šimenc
Renco Posinković
Kornelija Kvesić
Jasna Ivelić Ptuec
Igor Boraska

Nadzorni odbor
Mladen Fogec
Boško Čavka
Vjekoslav Šafranić

Misija i vizija

Pod vodstvom predsjednika, vaterpoliste Perice Bukića, i glavnog tajnika, boksača Damira Škare, od 2001. godine Klub službeno postaje udruga i pridružuje se obitelji od 110 nacionalnih udruga olimpijaca. Od 2005. godine, kada je preimenovan u Hrvatski klub olimpijaca, pod vodstvom je olimpijca Stojka Vrankovića, ujedno dopredsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora. Hrvatski klub olimpijaca suosnivač je Zaklade hrvatskih sportaša i svojim brojnim sportskim i humanitarnim aktivnostima nastoji pridonijeti skrbi o društvenoj i profesionalnoj sadašnjosti, ali i budućnosti olimpijaca. Kao veleposlanici olimpijskog pokreta njegovi su članovi uključeni u rad međunarodnih foruma o sportu i etici, fair playu, nenasilju, protudopinškim mjerama, sprečavanju svakog oblika diskriminacije u sportu, ili političkoj i komercijalnoj zlouporabi sporta i sportaša.