Od novih olimpijskih sportova u Tokijo će samo naše karatašice i karataši

JEDINI NOVI OLIMPIJSKI SPORT u kojem će Hrvatska imati predstavnike na OI 2020. u Tokiju je karate. To se s velikom vjerojatnošću može reći već sada, četiri godine prije sljedećih Igara.

Karate je, naime, jedan od najuspješnijih hrvatskih sportova i u našem se sportskom miljeu već dugo priželjkuje da uđe u olimpijski program. Zahvaljujući novim propozicijama, prema kojima će svaki domaćini Igara moći predložiti (samo za te Igre) više sportova kojima žele privući pozornost lokalnih ljubitelja sporta, u Tokiju ćemo gledati i hrvatske karatašice i karataše u lovu na odličja.

Sasvim je druga priča kad je riječ o ostalim sportovima koje su Japanci izabrali za OI 2020. O tome najbolje svjedoči izvještaj Hrvatskog olimpijskog odbora o statusu novih olimpijskih sportova u Hrvatskoj. Neki, naime, kod nas upće ni ne postoje!

Baseball/softball

U Hrvatskoj djeluju dva odvojena nacionalna sportska saveza - Hrvatski baseball savez i Hrvatski softball savez, punopravni članovi HOO-a neolimpijskog sporta. Oba sporta su od OI Atlanta 1996. do OI Peking 2008. bila na programu Igara te su ova dva NSS-a sukladno tome bila punopravni članovi HOO-a olimpijskog sporta.

Skateboarding

Hrvatski koturaljkaški savez, trenutno sa statusom punopravnog člana HOO-a neolimpijskog sporta, treba postati punopravnim članom olimpijskog sporta, no prethodno se radi na utvrđivanju razvijenost sustava sportskih natjecanja skateboardinga u okviru Hrvatskog koturaljkaškog saveza.

Sportsko penjanje

Sportsko penjanje samostalan je sport koji odnedavno ima taj status u Nomenklaturi sportova, no djelatnost sportskog penjanja nema osnovan nacionalni sportski savez, već njegovu djelatnost obavlja Hrvatski planinarski savez. Za konačno utvrđivanje statusa punopravnog člana HOO-a olimpijskog sporta potrebno je utvrditi razvijenost sportskog penjanja unutar Hrvatskog planinarskog saveza.

Daskanje

Daskanje je sukladno Nomenklaturi sportova samostalan sport, no za njega nije osnovan nacionalni sportski savez u Hrvatskoj. Postoji nekoliko daskaških klubova, no oni uglavnom egzistiraju na rekreativnoj bazi te kao komercijalna djelatnost daskaških škola ili agencija. Daskanje u Hrvatskoj nije razvijeno kao natjecateljski sport, iako ima određenog interesa za to.

Valja spomenuti i dva sporta koja su (ne samo za te Igre) u program ušla u Rio de Janeiru.

Ragbi 7 je svojedobno imao u Hrvatskoj ambicije postati ozbiljan sport, pa su u tu svrhu u reprezentaciju pozvani i Novozelanđani hrvatskih korijena. Taj je entuzijazam u međuvremenu splasnuo, a slabije upućene je iznenadio više nego skroman format natjecanja u Riju. Cijeli turnir zbijen je u svega tri dana (?), pri čemu  je svaka reprezentacija igrala po dvije utakmice dnevno.

Golferi su, pak, svoj turnir odigrali bez većine najboljih igrača jer su ovi zbog straha od zika virusa otkazali nastup u Riju. Ukratko, dva nova olimpijska turnira za zaborav...

Marin Šarec

« Povratak