Intervju s Danirom Bilić, ravnateljicom Hrvatskog športskog muzeja u Zagrebu

Zagreb, 10. prosinca 2020.

Olimpijci: Ravnateljica ste Hrvatskog športskog muzeja koji odnedavno ima novi prostor u gradu Zagrebu,recite nam na kojim Vas adresama možemo pronaći?

Danira: Sjedište Hrvatskog športskog muzeja (HŠM) je na adresi Praška 2, II. kat, u Zagrebu. U tom prostoru nalaze se uredi, muzejske čuvaonice i knjižnica Muzeja. Obzirom na ograničenost prostornih uvjeta koji nisu dostatni za otvaranje stalnog postava Muzej je dobio na korištenje i dodatni prostor u Ilici 13, koji je trenutno u derutnom stanju te je pristupljeno izradi dokumentacije za privođenje tog prostora svrsi.

Olimpijci: Podigli ste razinu za zanimanje za Hrvatski športski muzej, koje akcije bilježite kao najvažnije do sada?

Danira: Hrvatski športski muzej zahvaljujući našim prethodnicima raspolaže s iznimno bogatim fundusom koji nije dovoljno dostupan široj javnosti zbog ne postojanja stalnog postava otvorenog za posjetitelje. Stoga paralelno radimo na pripremi izložbenog postava Muzeja s jedne strane, te na senzibiliziranju javnosti o važnosti uloge Muzeja u prikupljanju, trajnom čuvanju i prigodnom prezentiranju najvrijednije nacionalne sportske baštine s druge strane. U tom smislu Muzej je proteklih nekoliko godina organizirao veliki broj izložbi koje su predstavljene javnosti u više gradova u Hrvatskoj, te kao partneri na jednoj izložbi u francuskom Lyonu. Posebno bih istaknula sljedeće izložbe: „Hrvatski sokol“, „Franjo Bučar“, „20 godina vatrenih“, „Idemo na tjelesni“ i „Sport i Umjetnost“, jer je na tim izložbama dominantno predstavljena građa iz fundusa Hrvatskog športskog muzeja.

Olimpijci: Kao dopredsjednica Hrvatskog kluba olimpijaca prošle ste godine bili sudionik Sportskog foruma u Lozani u Međunarodnom olimpijskom odboru u sklopu kojeg se nalazi i Olimpijski muzej – jeste li ostvarili kontakte koji će doprinijeti idejama za razvoj Hrvatskog športskog muzej u Zagrebu?

Danira: Naravno da sam iskoristila slobodno vrijeme za obilazak Olimpijskog muzeja, te sam ujedno stupila u kontakt s osobom koja je zadužena za mrežu muzeja olimpizma u svijetu, te za suradnju s drugim sportskim muzejima. Razgovarali smo o mogućnostima i uvjetima suradnje, posebice u pogledu korištenja njihove građe za potrebe pripreme stalnog postava HŠM-a.

Olimpijci: Svi smo svjedoci da je Hrvatska iako država sa svega 4 miliona stanovnika iznimno bogata sportskim rezultatima pa će zasigurno i muzej biti bogat eksponatima odnosno memorabilijama sportaša,imate li dobru suradnju sa sportašima po toj temi?

Danira: Imamo više nego dobru suradnju sa svima s kojima smo do sada surađivali – sportašima, sportskim stručnjacima, bivšim i sadašnjim djelatnicima sportskih klubova i saveza kao i drugim muzejskim institucijama koje u svom fundusu imaju građu povezanu s poviješću sporta. Namjera nam je da sa svima budemo u kontinuiranom kontaktu, kako bi zajedno osigurali da najvrijednija sportska baština bude adekvatno sačuvana.

Olimpijci: Kakav je status Hrvatskog športskog muzeja obzirom na oštećenja od potresa i poteškoća izazvanih pandemijom COVID-19?

Danira: Zgrada u Praškoj II., u kojoj se nalazi Muzej oštećena je tijekom potresa koji je pogodio Zagreb 22. ožujka 2020. godine. Kao posljedica oštećenja, zgrada je označena crvenom naljepnicom, neupotrebljivo, nakon prvog pregleda. Očekujemo dolazak tima stručnjaka radi detaljnog pregleda zgrade i početka aktivnosti vezanih za sanaciju iste. Prostor u zgradi u Ilici 13., koji je namijenjena za postavljanje stalnog postava, nije pretrpio veća oštećenja, ali zahtjeva ozbiljne građevinske radove te se nastavlja s aktivnostima vezanim za privođenje prostora svrsi.

Olimpijci: Koji su Vam planovi za budućnost odnosno koje nove aktivnosti u Muzeju možemo očekivati tijekom 2021. godine, koja je zbog pandemije neplanirano olimpijska godina?

Danira: Zbog posebnih okolnosti većinu programskih aktivnosti prebacit ćemo u digitalnu sferu.

Prilike u kojima se svijet našao ove 2020. godine zbog pandemije COVID-19 ostat će upamćene i u svijetu sporta – brojna sportska natjecanja su prekinuta, a Olimijske igre u Tokiju odgođene su za 2021. godinu odlukom MOO-a. Neupitno je da je ovaj događaj od iznimne važnosti za povijest sporta te je potrebno zabilježiti prije nego sjećanja svjedoka trenutka i sudionika izblijede protekom vremena. Uz to, Nacionalni stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je 19. ožujka 2020. godine odluku o obustavi svih sportskih natjecanja i organiziranih treninga. Iako je ta odluka prestala važiti, njene posljedice, ali i pandemije koja je bila povod toj odluci, ostavit će neizbrisivi trag na područje sporta.

Navedene odluke imaju veliki utjecaj na sportaše te je upravo zato HŠM pokrenuo projekt koji putem video razgovora želi zabilježiti kako su se sportaši prilagodili novim uvjetima rada, na koji način se motiviraju, te kako je na njih utjecala odgoda Olimpijskih i Paraolimpijskih igara te svih drugih natjecanja koja su se trebala održati u 2020. godini.

Dakle ovim projektom želimo dokumentirati događaje iz perspektive sportaša, onih na koje su najviše utjecali ovakvi događaji. Projekt će trajat do odlaska sportaša na Olimijske igre u Tokijo. Također, planiramo pripremiti dvije izložbe u digitalnom obliku i na taj način omogućiti široj javnosti uvid u dio bogate građe HŠM-a.

« Povratak