Četvrti mandat Josipa Čopa, glavnog tajnika HOO-a

Zagreb, 9. svibnja 2017. - Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) imenovalo je na sjednici održanoj 8. svibnja Josipa Čopa glavnim tajnikom HOO-a, na mandat od četiri godine. Josipu Čopu, jedinom kandidatu na natječaju, ovo je četvrti izbor na dužnost koju obnaša od 2005. godine.

Vijeće je Skupštini HOO-a uputilo na usvajanje prijedloge za izmjene i dopune Projekta OI Tokio 2020. Među prijedlozima izmjena je ona o povećanju iznosa stipendija olimpijskim kandidatima. Ako na sjednici 22. svibnja Skupština usvoji ovaj dokument, TOP kandidatima će se mjesečna stipendija povećati s 5.000,00 na 7.000,00 a potencijalnim olimpijskim kandidatima s 3.000,00 na 4.000,00 kuna. Ukupan iznos planiran za stipendije u 2017. godini povećat će s za 432.000,00 kuna. Predolimpijski kandidati za pripreme i natjecanja će na raspolaganju imati 23.000,00 umjesto dosadašnjih 18.000,00 kuna.

Na Vijeću je odlučeno da će nacionalni sportski savezi novouvrštenih sportova u program OI Tokio – karate, baseball/softball, sportsko penjanje i skateboarding –pod određenim uvjetima moći koristiti sredstva olimpijskog programa, iako kvalifikacijski kriteriji za nastup na Igrama još nisu poznati.

Boksač Josip Bepo Filipi, u ožujku 5., a trenutačno 19. na AIBA-inoj rang listi u kategoriji do 91 kilograma uvršten je, kao predolimpijski kandidat, u olimpijski program OI Tokio. Hrvatski vaterpolski savez zatražio je prenamjenu sredstava olimpijskog programa za 2017. godinu kako bi se članovima hrvatske vaterpolske reprezentacije, osvajačima srebrne medalje na OI Rio, ove godine isplaćivale stipendije, što je Vijeće prihvatilo. Stipendije su za članove ekipa inače predviđene tek nakon što ostvare pravo nastupa na Igrama, a iznimke su moguće upravo za zahtjev matičnih Saveza.

Proširena je lista korisnika razvojnih programa za sportaše. U program za sportaše mlađih dobnih kategorija uvrštena je karatistica Lea Vukoja, pobjednica Europskog prvenstva za kadete, a Martin Dolenc, šesnaestogodišnji kiter, treći na svjetskoj seniorskoj rang listi i brončani na Europskom prvenstvu U18 2014. godine koristit će program za kvalitetne sportaše.

Vijeće je razmotrilo prijedlog o podizanju kredita koji bi se jednokratnom otplatom obaveza HOO-a prema PBZ-u uštedjela značajna sredstva, budući da bi u tom slučaju obaveze iznosile daleko manje od osnovnog duga. O ovom će prijedlogu odlučiti Skupština HOO-a na idućoj sjednici. (Izvor: hoo/msč, foto: HINA)

« Povratak